Opencart ή αλλιώς το κόστος των δωρεάν πλατφορμών για ηλεκτρονικά καταστήματα!

Αγαπητοί μας φίλοι, μέλη της πλατφόρμας του MerchantPro αλλά και απλοί χρήστες.

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην πλατφόρμα μας και να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε την επιχείρηση σας. Έχουμε δημιουργήσει λοιπόν ένα μικρό μπλογκ με διάφορα άρθρα τα που σκοπό έχουν να σας καθοδηγήσουν και να σας βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εδραίωση της επιχείρησης αλλά και του brand σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν εξερευνώντας τα εργαλεία που διατίθενται στους Έλληνες αλλά και Ευρωπαίους επιχειρηματίες. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μια πλατφόρμα που συζητείται ευρέως - δηλαδή το OpenCart.

Πραγματοποιήσαμε μια έρευνα μεταξύ ατόμων που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια διαδικτυακή επιχείρηση και σύμφωνα με την απάντησή τους, πολλοί από αυτούς δεν είναι ικανοποιημένοι με τις πλατφόρμες που διαθέτουν και πιστεύουν ότι μια καλή πλατφόρμα διαδικτυακών καταστημάτων είναι αυτή που βγαίνει πραγματικά επικερδής. Όπως το **Premium Plan στο MerchantPro. Δηλαδή, για πολλούς από εσάς, το κυριότερο δεν είναι το πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσετε, αλλά μάλλον απλά και καθαρά - πόσο θα μου κόστιζε, ως έμπορος, να αρχίσω να πουλάω online. Το πιο συναρπαστικό μέρος είναι η στιγμή από τη σύλληψη της ιδέας για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έως την πρώτη πραγματοποιημένη πώληση.

  • Τι είναι ακριβώς το OpenCart?: Το OpenCart είναι ένα λογισμικό / σύστημα διαχείρισης βασισμένο σε PHP που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε, να διαχειριστείτε και να λειτουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Το Google σήμερα είναι γεμάτο από πολλές δωρεάν διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών και είναι σαν μια νέα εταιρεία να έρχεται στην αγορά κάθε μέρα, υπόσχεται μια νέα, καλύτερη εξυπηρέτηση και καλύτερη τεχνική υποστήριξη. Αλλά αυτό θέλουν πραγματικά οι Έλληνες επιχειρηματίες; Όχι, θέλουν απλώς αξία για τα χρήματα και έναν διαισθητικό τρόπο εργασίας. Εάν αναρωτιέστε γιατί αυξάνεται το ενδιαφέρον για το OpenCart και η κοινότητα είναι τόσο μεγάλη - γνωρίζετε ήδη την απάντηση.

Ξεκινώντας με το OpenCart, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή δεν είναι μια έτοιμη πλατφόρμα από την αρχή. Δηλαδή, ορισμένες αλλαγές και προσαρμογές θα χρειαστούν πριν ξεκινήσετε την πώληση. Όπως και με το MerchantPro (/ χαρακτηριστικά), υπάρχει ευρεία πρόσβαση στον κώδικα, που είναι HTML5 και CSS3 και έτσι η εμφάνιση του καταστήματος μπορεί να γίνει εντελώς πρωτότυπη και εξατομικευμένη. Έχουμε συναντήσει καταστήματα φτιαγμένα με μια τόσο διαισθητική διεπαφή που δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι δυνατότητες είναι τεράστιες.

Εάν έχετε ήδη ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και ένα μεγάλο αριθμό πελατών, δεν θα συνιστούσαμε να επιλέξετε το OpenCart. Η πλατφόρμα είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, αλλά όποιος το έχει δοκιμάσει γνωρίζει ότι μόλις η κίνηση (traffic) αυξηθεί λίγο, η ταχύτητα φόρτωσης του ιστότοπου μειώνεται αισθητά. Αυτό, σύμφωνα με πολλές μελέτες, όπως το Forbes, είναι επιζήμιο για τις επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στον ιστότοπο ή αναγκάζοντας τους επισκέπτες να περιμένουν τη φόρτωση της σελίδας οδηγεί σε χαμένη ευκαιρία πωλήσεων.

Ecommerce

  • SEO για OpenCart: Το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών από διαδικτυακά καταστήματα προέρχεται από τη διαφήμιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότερες εταιρείες μαζί με την κατασκευή ιστοσελίδων ασχολούνται και με την βελτιστοποίηση του SEO και την διαφήμιση μέσω των social media. Ενώ η επένδυση στο Google Ads και το Facebook μπορεί να είναι τρομακτική για κάποιον που ξεκινά τη δική του επιχείρηση, το SEO απαιτεί απλώς μια επένδυση στο χρόνο (και δεξιότητες, φυσικά). Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τον εαυτό σας στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα εάν δεν θέλετε να πληρώνετε για αυτήν την υπηρεσία. Ερευνήστε προσεκτικά την αγορά, κάντε την απαραίτητη "έρευνα λέξεων-κλειδιών" και θα δείτε τα οφέλη της βελτιστοποίησης. Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι η πλατφόρμα MerchantPro είναι βελτιστοποιημένη και διατηρείται με εσωτερικό SEO χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Πρόκειται για μια σπάνια ελευθερία κινήσεων και επιλογών. Πώς το χειρίζεται το OpenCart; Το λογισμικό περιλαμβάνει μετα-ετικέτες εκκίνησης (meta tags), μετα-περιγραφές (meta description) και υποστηρίζει SEO Url (οι σύνδεσμοι είναι ευανάγνωστοι και κατανοητοί). Όλες αυτές οι ιδιότητες βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν τον ιστότοπο στην κορυφή των αναζητήσεων, αν φυσικά χρησιμοποιούσατε τις σωστές λέξεις-κλειδιά. Κατά την επισύναψη φωτογραφιών, οι ετικέτες alt (οι λέξεις που εμφανίζονται όταν τοποθετείτε το δρομέα στη φωτογραφία ή αν δεν υπάρχει καθόλου) αποδέχονται αυτόματα τα ονόματα του προϊόντος, κάτι που είναι αρκετά χρήσιμο. Το OpenCart είναι σίγουρα φιλικό προς το SEO αλλά απαιτείται υπομονή και πειθαρχία ως επιχειρηματίας. Το OpenCart διαθέτει επίσης μια γεννήτρια χαρτών ιστότοπων, η οποία βελτιώνει περαιτέρω την ευρετηρίαση. Εάν ο ιστότοπος διαθέτει χάρτη ιστότοπου, το Google bot θα βλέπει, σε πολύ πιο ευανάγνωστη μορφή, όλο το περιεχόμενο του διαδικτυακού καταστήματος, συνδέοντας έτσι λογικά με όλα τα άλλα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Για καθέναν από εσάς που δεν έχετε αλλάξει πρόσφατα την εμφάνιση του ιστότοπού σας, έχετε ξεχωριστές εκδόσεις για κινητά στο κατάστημά σας ή πιστεύετε ότι μόλις κάποιος σχεδιάσει τον ιστότοπο, το έργο σε αυτό τελειώνει - δίνουμε μια πολύ σημαντική συμβουλή. Η Google ανέφερε εδώ και πολύ καιρό ότι οι πληροφορίες που κρύβονται ή μάλλον που δεν εμφανίζονται είτε σωστά είτε καθόλου επειδή ο ιστότοπος δεν είναι βελτιστοποιημένος για κινητά έχουν σαν αποτέλεσμα την μη σωστή ευρετηρίαση του ιστότοπου.

Σκεφτείτε την αλλαγή. Η ενημέρωση και η αλλαγή είναι πράγματα που ενθαρρύνει η Google. Δεν θα σας επιβληθούν κυρώσεις για έλλειψη κυκλοφορίας κατά την ενημέρωση του ιστότοπου σας. Αντίθετα, η Google θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν άτομα πίσω από το ηλεκτρονικό σας κατάστημα που φροντίζουν και ενημερώνουν το σχεδιασμό και το περιεχόμενο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Επιπλέον, οι ίδιοι οι καταναλωτές θα το εκτιμήσουν. Ο νέος σχεδιασμός σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε και για αυτούς.

Ecommerce

-Module, addon και τροποποιήσεις για το OpenCart: Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να είναι ευέλικτη και έτοιμη να λύσει τα προβλήματα των πελατών. Έχετε το προϊόν, οι πελάτες το αναζητούν ήδη, αλλά έχετε όλες τις απαραίτητες ενοποιήσεις με τους προμηθευτές, για παράδειγμα; Εδώ πρέπει να σκεφτείτε εάν είστε έτοιμοι να αφιερώσετε χρόνο για να μπείτε στο θέμα. Όλες οι πρόσθετες προσθήκες του OpenCart (που είναι δωρεάν) απαιτούν εγκατάσταση και μετά ρύθμιση. Οι βουλγαρικοί μεταφορείς εμπορευμάτων, όπως πχ η ACS ή η Speedex, για παράδειγμα, έχουν λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά με τα βήματα για την εγκατάσταση μιας μονάδας παράδοσης για τις τελευταίες εκδόσεις του OpenCart. Και στο MerchantPro εγκαθίστανται με τέτοιο τρόπο ώστε στην πράξη να τα ενεργοποιείτε με μερικά κλικ του ποντικιού και να εισάγετε ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στους αποστολείς. Θα θέλαμε να μοιραστούμε, με βάση την εμπειρία μας με την πλατφόρμα, ότι αρκετά συχνά διάφορα πρόσθετα στο OpenCart δεν "λειτουργούν" καλά. Εγκαθιστάτε ένα πρόσθετο για να ελέγξετε τον ταχυδρομικό κώδικα και ταυτόχρονα, το πρόσθετο ασφαλείας σταματά να λειτουργεί. Ως μια πιο μέτρια και ελαφριά πλατφόρμα, το OpenCart δεν θα προειδοποιήσει ότι συνέβη αυτό, και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο και τα δεδομένα των πελατών σας πρέπει πάντα να αποτελούν προτεραιότητα. Θα το καταλάβετε εντελώς τυχαία αν δεν πραγματοποιείτε συνεχείς δοκιμές. Ειλικρινά, δεν είμαστε σίγουροι ότι κάποιος επιχειρηματίας θα έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτές τις δοκιμές κατά την πώληση και δεν θα μπορεί να κάνει παραγγελίες. Στο Merchant Pro, για παράδειγμα, παρακολουθούμε συνεχώς την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να κάνετε αυτό που κάνετε καλύτερα με αρμονία και ασφάλεια. Ενόψει αυτού του γεγονότος, μια τέτοια σύγκρουση συνημμένων αποκλείεται εντελώς στη χώρα μας.

Εν κατακλείδι, θέλουμε να πούμε ότι το OpenCart είναι μια πλατφόρμα που είναι επωφελής για κάποιον που ξεκινά τη δική του επιχείρηση. Εάν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, θέλετε να εισέλθετε και να αλλάξετε κάθε μικρή λεπτομέρεια στην πλατφόρμα και δεν φοβάστε την άφθονη τεκμηρίωση και τη δοκιμή, αυτό μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο, εάν θέλετε να μπείτε στα βάθη του διαδικτυακού εμπορίου και να λάβετε συμβουλές, είμαστε πάντα εκεί για εσάς. Η διαισθητική, επεκτάσιμη και αξιόπιστη πλατφόρμα μας θα προσφέρει πάντα νέες και νέες ευκαιρίες για το Ελληνικό διαδικτυακό κατάστημα λιανικής.